hits

LIVET SOM FRISØRLÆRLING

12.10.2015 - 23:22 Ingen kommentarer

Hei!
Som lovt kommer nå et lite innlegg om hvordan utdanningsløpet for å bli frisør er. Jeg gikk idrettslinja på videregående og studerte et år på høgskole, men jeg fant etterhvert ut at det er frisør jeg vil bli. Løsningen ble privatskole for min del. På privatskolen er utdanningsløpet på kun et halvt år, så det er med andre ord veldig intenst. På dette halvåret hadde vi like mange fag som de som går videregående har over to år. Her måtte man ha tunga rett i munnen, og virkelig være motivert for å henge med. Jeg prøvde å ha deltidsjobb ved siden av studiene, men jeg måtte sette det på vent, da det var så mye å gjøre både på skolen og hjemme til en hver tid. Jeg husker at før jeg begynte på frisørskolen så trodde jeg at frisørfaget skulle være så "enkelt". Der tok jeg virkelig feil! Man lærer alt fra kjemi, hvordan hårsekken er oppbygd, fargeteori, anatomi, økonomi og historie til alle forksjellige grunnklipp. Man lærer mye på et sånt halvår, både i skolesammenheng og om seg selv. Jeg er utrolig glad for at jeg valgte å gå privatskole, men jeg skal ikke skjule at det var krevende. Det kommer jo selvfølgelig helt an på hvilke mål man setter seg i forhold til karakterer og lignende, men for min del var kun det beste godt nok. Jeg kom meg iallefall gjennom det med gode karakterer, men nå er det jo sånn at selve læringen begynner ikke før man starter lærlingtiden. Å skaffe seg lærlingplass er krevende da det er mange om beinet. Mange må være fleksible å flytte på seg, eller pendle opp til flere timer for å komme seg på jobb. Ved å vise seg frem ute i praksis øker man sjansene for skaffe seg en god lærlingplass. Når man går privatskole på 6 månder, har man forresten lengre lærlingetid enn de på videregående har. Dette fordi studietiden skal være like lang uansett hvordan studiested man går. Det er vanskelig å få seg lærlingeplass, men jeg var så heldig at jeg fikk meg i H2. Dessverre så var det ikke lærlingeplass til alle her i Trondheim, så mange av mine medelever måtte flytte for å få seg jobb. Nå har jeg jobbet i H2 i snart et år, og det går kjempebra så langt! Det var kjempeskummelt å ha kunder i starten, men jeg har siden den gang lært så utrolig mye, så nå er det ikke noe problem.
Hver kunde ønsker noe forskjellig, og det er det som gjør at denne jobben har så mye variasjon! Det er så givende å ha kunder som blir kjempefornøyde, og det er veldig flott å se noen stråle etter et frisørbesøk. Heldigvis har de fleste kundene mine vært fornøyde, men en del av jobben er faktisk at ikke alle blir det. Det er ikke alltid håret blir så blondt som man ønsker, eller kanskje den pastelrosa fargen ble litt for sterk. Alle hår reagerer forskjellig på farge og det er det ofte kunder ikke forstår. Dette er jo selvfølgelig den vanskelige delen av jobben, man vil jo så gjerne at alle skal få akkurat det resultatet de ønsker. Veldig mange har oppfatningen av at vi frisører kan gjøre underverker, at man kan komme med svart hår og bli platina på et frisørbesøk, eller at man på magisk vis skal forbedre et dårlig utgangspunkt til å bli helt fantastisk. I starten er dette vanskelig, men man lærer å takle kritikk, og heldigvis er det ikke mange som blir misfornøyde! Alle gjør feil, men heldigvis er de ikke værre enn at man får fikset det.
Man treffer hele tiden nye typer mennesker, og man lærer seg og snakke med alle. Man må i dette yrket være imøtekommende og virkelig forstå de behovene som kundene har. Jeg husker enda første kunden jeg hadde. Jeg tror ikke vi sa et ord under hele klippen, hehe. Jeg var nervøs og alt for konsentrert til at jeg klarte å lire ut av meg noe som helst- men nå flyter heldigvis samtalene når jeg har kunder. 

Jeg får veeldig ofte spørsmål om hva vi gjør når det er rolig på salongen og det er lite kunder. Beklager å skuffe dere, men så fort det er rolig, kommer grønnsåpa og vaskeklutene frem. Lite spennende gitt. Da er det shining av salongen, vasking av speil og produkthyller, koste hår eller andre kjedelige ting. Neida, frisørsalonger har ikke vaskehjelp som kommer hver kveld, her er det vi som står for ryddinga! Og for ikke å snakke om lønna. Den er i iallfall ikke noe å skryte av, men jeg trøster meg selv med at jeg faktisk får betalt for å være under utdanning. Også har jeg heldigvis stipend og lån som alle andre studenter.

Nå har jeg vært lærling i et år, og har enda nesten to år igjen. Jeg har lært mye frem til nå, men jeg har fremdeles mye igjen å lære. Og det flotteste med dette yrket: her er man aldri ferdig utlært. Det kommer hele tiden nye trender, teknikker, klipper og farger som man må lære seg, og spør du meg er dette utrolig kult å tenke på! Mye kursing, seminarer, hårmesser og mer kan man også se frem til :-) Jeg kunne virkelig skrevet flere sider om jobben og utdanningen min, men kort fortalt er jeg utrolig glad for at jeg valgte nettopp dette yrket. Det er krevende, men man lærer mye både om faget og seg selv- og har det morsomt i prosessen. For ikke å snakke om alle de flotte personene jeg har fått bli kjent med så langt,både når det kommer til kollegaer og kunder! Jeg ser frem til mange år til, hehe!

Lurer dere på noe forresten? Still gjerne spørsmål! :-) 
Hvis dere er nysgjerrige på noe av arbeidet jeg har gjort kan dere endten sjekke ut instagrammen min (ingridbjugan) eller salongen min sin (H2_olavskvartalet)

Klem

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar